İlahiyye ne demektir?
Kubbealtı Sözlüğü (ﺍﻟﻬﻴّﻪ) i. (Ar. ilāhі, “Tanrı ile ilgili”, ilāhiyye kelimesinden) fels. Deizm ve teizm ile eşanlamlı olarak kullanılan felsefi bir terim.
Esma-i İlahiye ne demek?
Esma kelimesi Arapçada “isim” kelimesinin çoğulu olarak ifade edilir. İlahî isimler, Yaratıcının isimleri olarak nitelendirilebilir.
Muhabbet-i İlahiye ne demek?
Allah sevgisi, O’ndan başka her şeyden yüz çevirip bütün varlığıyla O’na yönelmek, O’nun ahlakıyla ahlaklanıp O’na sımsıkı sarılmak, O’nu her şeye tercih etmek demektir.
İnayet-i İlahiye ne demek?
Lütuf; Vermek, yardım etmek ve korumak anlamında kullanılır. Kısaca Allah’ın yardımı ve şefkati ve Yaratıcının kötülüklerden korumasıdır. Bir insanın tek başına dış düşmanlarla mücadele etmesi mümkün değildir.
Aleviler ilahiye ne der?
Bektaşi ilahilerine “nefes”, Alevi ilahilerine “nefes”, “deme”, “deyiş”, Mevlevi ilahilerine “ayin”, Gülşeni ilahilerine “tapuğ”, Halveti ilahilerine “durak” ve diğer tarikatlarda ise cumhur veya ilahiler adı verilmektedir.
Azameti ilahiye ne demek?
Allah’ın şanı: Allah’ın azameti, büyüklüğü ve yüceliği anlamına gelir.
Ef al-i ilahiye ne demek?
Ef’âl-i İlâhiye (İlahi Fiiller) Yani bu isimler bir fiile dayanmaktadır. Bazıları fiili değildir. Örneğin Vahid ismi Allah’ın birliğini ifade eden bir isimdir ve ilahi bir fiile dayanmamaktadır. Kadim ismi de aynıdır ama o da Allah için bir emsal olmadığını ve arkasında bir fiil olmadığını ifade eder.
Esmayı ne demek?
Allah’ın isimleri için kullanılan bir terim. Evreni yaratan ve yöneten Yüce Varlık. Kelam terimi, Allah’ın özüne atfedilen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir, böylece insanlar tarafından tanınabilir. Allah’ın ismi için kullanılan bir terim.
Nimeti ilahiye ne demek?
“İlahi bereketin devam etmesi ve çoğalması için şükretmek gerekir. Aksi takdirde, bereket şükredilmezse kaybolur.” Açıklayabilir misiniz? Sevgili kardeşimiz; her şey bir berekettir ve bu bereket iki kısma ayrılır: hayatın devamı için gerekli ve gerekli olmayan.
Şuunati ilahiye ne demek?
Allah, kulunun ibadetinden hoşnut olur. Fakat bu hoşnutluk, bir Sultan’ın kendisine itaat eden bir askerden hoşnut olması değildir. Bunu açıklığa kavuşturmak için “kutsal hoşnutluk” ifadesi kullanılır. Bunlar da ilahi varlıklardan gelir.
Tasavvufta hub ne demek?
Sözlüklerde muhabbet kelimesinin hubb kökünden geldiği, hub kelimesinin de kısaca “buğdayın karşıtı” olarak tanımlandığı belirtilmektedir (Lisânü’l-ʿArapça, m. “ḥbb”; Tâcü’l-ʿarûs, m. “ḥbb”).
Mehabbet ne demek?
Arapça ḥbb kökünden gelen ve “dostluk, sevgi, arkadaşlık” anlamına gelen maḥabba(t) محبّة kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Hikmet-i İlahiye ne demek?
Buna göre “hikmetü’l-ilâhiyye”, maddeden uzak, ontolojik bir gerçekliğe sahip olan, insan gücü ve iradesinin yönlendiremediği veya kontrol edemediği varlıkların durumlarını inceleyen bir ilmin adıdır ve bu tanımıyla metafizik disiplinini ifade eder.
Rabbimizin inayeti ne demek?
Genellikle iyi işler ve iyilikler yapmak, bir işi elinden geldiğince en iyi şekilde yapmak ve Allah’a samimiyetle hizmet etmek anlamında kullanılan bir terimdir.
İhtira ne demek felsefe?
Kelam terimi “örneği olmayan bir nesnenin yaratılması” anlamına gelir ve aynı zamanda Tanrı’nın varlığını kanıtlamak için geliştirilen kanıtlardan birinin adıdır. Allah’ın varlığının kanıtı anlamında teoloji ve felsefe terimi.
İlahi nazım şekli nedir?
İlahiler, Allah’ı övmek, O’na dua etmek ve en büyük aşkın O’na duyulan aşk olduğunu belirtmek için belirli modlarda yazılmış, bestelenmiş ve okunmuş halk edebiyatındaki dini/mistik dizelerin bir biçimidir. Türk müziğindeki ilahi biçimi, klasik Türk müziğinin biçimlerinden biridir. 7, 8 ve 11 heceli ölçüde yazılır.
Tenzihat ne demek?
Dilimize Arapçadan gelen “tenzih” kelimesi “nezahet” kelimesinden türemiştir. Terbiye saflık, berraklık ve temizlik anlamına gelirken, kutsallık karşı tarafı kusurlardan uzak tutmak anlamına gelir. Bu kelimenin çoğulu tenzihat olarak yazılır.
İlahi okuyan kişiye ne denir?
İlahileri okumakla görevli kişilere genel olarak “ilahiyatçı” denir.
Gülşeniler İlahiye ne der?
*İlahiler, mezheplere göre farklı isimler alır. *Mevlevilerde “ayin”, Bektaşilerde “nefes”, Alevilerde “deme (deyis)”, Gülşenilerde “tapuğ”, Halvetilerde “durak” ve diğer mezheplerde ise “cumhur” adını alır.